Vandaag is het een kwarteeuw geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst werd gereden. En de historische woorden van de ijsmeester Henk Kroes namens de Rayonhoofden ‘It giet oan’! Maar vandaag is ook om een heel andere reden een bijzondere dag.
Geboortedag
Op 4 januari 1809 werd hij geboren in Coupvray bij Parijs; Louis Braille; de bedenker van het naar hem vernoemde brailleschrift. In zijn betrekkelijk kort leven liet hij een enorm rijkdom achter. Miljoenen mensen wereldwijd met een visuele beperking kunnen volwaardig meedoen dankzij zijn geniale uitvinding. Alle reden om hem te eren op zijn geboortedag.
Louise Braille was de zoon van een schoenmaker. Hij hielp zijn vader met het werk. Toen Louis drie jaar was, raakte hij blind, doordat hij zichzelf per ongeluk met een priem in zijn rechteroog stak. De als gevolg daarvan ontstane infectie veroorzaakte ook later blindheid in zijn linkeroog. Hij zocht echter naar kansen en mogelijkheden.
Brailleschrift is een reliëfalfabet. De letters en andere aanduidingen worden door middel van puntjes in het papier gedrukt, zodat er een kleine verhoging voelbaar is, die met de vingertoppen ‘gelezen’ kunnen worden.
Geniale uitvinding
Louise Braille kwam te weten dat een speciaal nachtschrift was ontwikkeld door een artillerieofficier in het Franse leger, Charles Barbier. Dit schrift was een methode om ’s nachts boodschappen over te brengen aan het front. Daarbij werd een raster van twaalf punten gebruikt, waarop in reliëf codes werden aangebracht die in het donker voelbaar waren. Dit heeft Louis Braille op het idee gebracht iets dergelijks voor blinden en slechtzienden te ontwikkelen; zoekend naar kansen en mogelijkheden.
Toen Louis Braille 16 jaar was kwam hij al met een eerste opzet voor het brailleschrift en in 1829 had hij het volledig ontwikkeld tot een bruikbare methode. Hij had het twaalfpuntssysteem vervangen door een minder ingewikkeld zespuntssysteem en er een bepaalde logica in aangebracht, waardoor behalve letters en hoofdletters ook leestekens, cijfers, tweeklanken en andere aanduidingen gebruikt konden worden.
Ik weet het nog heel goed toen ik voor het eerst in Nederland een brailleboek in handen kreeg. Het was een bundel van korte verhalen van Simon Carmiggelt. Doordat ik het brailleschrift al in Iran had geleerd, kon ik gelijk beginnen met lezen. Het was geweldig, een ‘eyeopener’!
Kansen bieden
Een diverse en inclusieve samenleving maken we samen. En wel vanuit het geloof in kansen en mogelijkheden, in gelijkwaardigheid en volwaardigheid. Het besef wat het met je doet wanneer er gezegd wordt: niet je afkomst maar je toekomst telt, niet je gezichtsvermogen maar je doorzettingsvermogen. Het geeft je vleugels om enorme hoogtes te kunnen bereiken.
Het begint met bewustwording, en met het bieden van kansen. Hopelijk draagt deze blog daartoe een positieve bijdragen op de geboortedag van Louis Braille.
De onderstaande foto laat zien hoe het brailleschrift eruit ziet. Het brailleschrift is internationaal. In alle landen en alle talen wordt dit schrift op een uniforme wijze gehanteerd. Het zijn steeds zes puntjes, waarmee het alfabet in een land wordt geschreven. Zo schrijf je de letter b in braille waar ook ter wereld met de combinatie van de puntjes 1 en 2, zie deze foto.
Maak kennis met het brailleschrift via deze link. Typ bijvoorbeeld je eigen naam in, en het verschrijft in braille. Laat ook anderen kennismaken met het brailleschrift; het begint met bewustwording. https://lnkd.in/echbuSvT