Onlangs ontving ik een bericht van de Koninklijke Bibliotheek (KB) met de mededeling dat de KB bezig is om een selectie van Nederlandse websites als ‘digitaal erfgoed’ te archiveren en voor de lange termijn te bewaren. De KB heeft in dat verband ook mijn website geselecteerd.
Websites bevatten vaak waardevolle informatie, zo schrijft de KB, die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Verder schrijft de KB in haar bericht het volgende.
“Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.”
Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Mijn website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden; zo laat de KB mij weten.
Op uitnodiging van de KB woonde ik een presentatie bij om te zien wat het digitaal archiveren van mijn website inhoudt. Het was een hele boeiende presentatie. Dit archiefwerk betekent in de praktijk dat mijn website als ‘digitaal erfgoed’ langdurig bewaard blijft en raadpleegbaar voor de volgende generaties. Daarbij zorgt de KB voor het jaarlijkse onderhoud van mijn website in de komende decennia.
In Nederland zijn er in totaal iets meer dan vijf miljoen websites, waaruit de KB een beredenerende selectie maakt. De KB heeft mijn website geselecteerd o.a. vanwege mijn levensverhaal, de wijze van het vluchten naar Nederland, mijn inburgering in de Nederlandse en Friese samenleving, en vanwege de naamswijziging.
Wat ook voor de KB een reden vormde om mijn website te selecteren, is mijn strijd tegen het strafbaar stellen van illegaal verblijf. Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland zou een dergelijke maatregel worden ingevoerd. Als mensenrechtenverdediger en vluchteling stond ik toen op en voerde ik actie.
Tijdens het bezoek aan de KB kwam een ander voordeel van het archiveren van mijn website ter sprake; de naam Terphuis (als enige in heel Nederland) blijft zo digitaal voortbestaan. Het kan nuttig zijn voor toekomstig onderzoek.
In de komende periode zal ik deze website verder aanvullen aan de hand van de indrukken tijdens mijn voortdurende ontdekkingsreis door Nederland, en aan de hand van de herinneringen aan mijn vaderland Perzië. Er komen o.a. teksten en beeldmateriaal op deze website over de Perzische cultuur, over de Nederlandse identiteit, en over het Friese trotse gevoel. Maar ook over het verlangen naar de vrijheid, en over een nieuw begin.
Een woord van dank aan Rian Rietveld. https://www.rrwd.nl/ Zij bouwde deze website, en zij adviseert mij kundig over de inrichting van mijn website, en over het toegankelijk maken van deze website voor mensen met een visuele beperking. Rian bedankt!
Foto tijdens mijn bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek