Brief aan het Partijbestuur van PvdA over de kandidatuur van Jacques Monasch
Beste Leden van het Partijbestuur,
Met klem verzoek ik u de kandidatuur van Jacques Monasch als lijsttrekker voor de PvdA ernstig in overweging te nemen om te bezien of zijn kandidatuur toelaatbaar is in het licht van de grondslagen en basisprincipes van de sociaaldemocratie. Het is nu aan u als Partijbestuur om moed te tonen. De kandidatuur van Monasch betekent een fundamentele vergissing met fatale gevolgen voor onze partij. Hieronder een uiteenzetting over waarom deze brief.
Toetsingskader
Als Partijbestuur beslist u over de kandidaat-lijsttrekkers met als toetsingskader de daarvoor opgestelde profielschets. Daarin staat dat voor de kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA uitdrukkelijk geldt dat hij of zij een sociaaldemocraat in hart en nieren is. Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit; dat zijn de idealen van de sociaaldemocratie. In de confrontatie van deze idealen met de werkelijkheid van alle dag geven beginselen richting; zoals het is verankerd in ons Beginselprogramma. Dit Beginselprogramma vormt het politiek kompas voor ieder sociaaldemocraat; en wel in het bijzonder voor de lijsttrekker van onze partij.
In het Beginselprogramma van de PvdA is tevens verankerd dat de sociaaldemocratie een Europese én internationale beweging is die vecht voor haar idealen. Voor u als Partijbestuur vormt deze beschrijving een ankerpunt bij de beoordeling van de vraag of een kandidaat-lijsttrekkers een sociaaldemocraat in hart en nieren is. Daarnaast verdient hierbij de verwijzing naar artikel 13 van de Statuten van de PvdA, waarin staat dat de politiek leider eerstverantwoordelijk is voor de uitvoering van het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen en voor de politieke koers van de partij.
In de afgelopen dagen hebben we kunnen kennisnemen van de persoonlijke politieke agenda van Jacques Monasch als kandidaat-lijsttrekker. Meerdere ideeën en plannen van hem druisen in tegen de beginselen en kernwaarden van de sociaaldemocratie. Monasch vertolkt niet de mens- en maatschappijvisie die de sociaaldemocratie vanuit haar grondbeginselen voor ogen heeft. Twee plannen uit de politieke agenda van Monasch ter illustratie.
Twee voorbeelden
Monasch wil dat Nederland alleen nog vluchtelingen overneemt uit de vluchtelingenkampen. Dit betekent in de praktijk dat niemand meer bescherming mag vragen in ons land; ook niet de mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Monasch wil immers dat we de grenzen sluiten. Het gevolg hiervan zal zijn dat Nederland het Vluchtelingenverdrag uit 1951 moet opzeggen. De internationale solidariteit is een grondbeginsel van sociaaldemocratie. Het waren sociaaldemocraten die na de Tweede Wereldoorlog voorop liepen om verdragen tot stand te brengen om mensenrechten te beschermen.
Vorig jaar kwam het VVD Kamerlid Azamani met een plan om de grenzen in Nederland te sluiten. Vanuit de PvdA is toen felle kritiek geweest op dat asielplan van VVD, omdat het indruist tegen de barmhartigheid, humaniteit en tegen de internationale solidariteit. Maar nu moeten we constateren dat Monasch als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA met een plan komt dat in sterke mate lijkt op het asielplan van Azamani.
Dat Monasch nu met dit plan komt, heeft helemaal niets te maken met de idealen en waarden van de sociaaldemocratie. Het is pure populisme, het is een vorm van politieke marketing. Dit is zijn eigen persoonlijke agenda, die mijlen ver staat van de grondbeginselen van de sociaaldemocratie.
Verder wil Jacques Monasch dat het Europees Parlement wordt afgeschaft. Dat er scepsis bestaat in de samenleving over Brussel en de Europese Unie is natuurlijk een serieus punt. Naar de zorgen van burgers moet goed worden geluisterd om zaken te verbeteren. Maar om als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA in tijden dat de Europese en internationale rechtsorde zo zwaar onder druk staat te gaan roepen dat het Europees Parlement moet worden afgeschaft, is niet alleen onbegrijpelijk en ongepast, het is ook sociaaldemocraat-onwaardig. De sociaaldemocratie is een internationale beweging die vecht voor haar idealen. Maar Monasch heeft er geen boodschap hieraan.
Stemmingmakerij
Met Monasch als lijsttrekker schuilt de PvdA zich achter de dijken zonder zich te bekommeren om de noden van mensen in Syrië, Irak en in andere oorlogsgebieden. in plaats van de waarden en idealen van de sociaaldemocratie te verkondigen, bezigt Monasch een populistische taal, die leidt tot stemmingmakerij en verharding in onze samenleving. En dat terwijl in deze tijden juist sterk behoefte is aan verbinding, saamhorigheid en nuance. Daarbij komt nog dat de herkenbaarheid en geloofwaardigheid van PvdA afhangt van de vraag of wij als sociaaldemocraten trouw blijven aan onze idealen, trouw blijven aan onze beginselen.
Vraag is wat de gevolgen zullen zijn van de ideeën en plannen van Monasch in termen van herkenbaarheid, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de PvdA. Of is Monasch van plan om met zijn populistische uitspraken kiezers te winnen van partijen die een hele andere visie hebben over warden als humaniteit, solidariteit en rechtvaardigheid.
Wat nog de ideeën en plannen van Monasch des te ongeloofwaardiger maakt, is dat hij ruim vier jaar deel uitmaakt van de PvdA fractie in de Tweede Kamer, en dat hij in al die tijd met vrijwel alle keuze van de fractie heeft ingestemd. Om te beginnen stemde hij in 2012 als Kamerlid in met de inhoud van het regeerakkoord. En vervolgens heeft Monasch alle maatregelen uit het regeerakkoord volop gesteund. Nu heeft hij kennelijk het licht gezien, en nu gaat hij roepen dat het anders moet.
Spelregels
Tot slot nog dit. Jacques Monasch heeft bij herhaling gezegd dat hij onderdelen uit het verkiezingsprogramma van PvdA zal herschrijven als hij tot lijsttrekker wordt gekozen. Dit is totale disrespect voor de ledendemocratie en voor alle spelregels, waarmee het congres heeft ingestemd, alsmede voor het werk dat de verkiezingsprogrammacommissie heeft gedaan na gesprekken met leden binnen de PvdA.
Volgens deze spelregels kan ieder PvdA lid amendementen indienen om zo onderdelen uit het verkiezingsprogramma gewijzigd te krijgen. Het congres als het hoogste gezag binnen onze partij heeft het laatste woord over het verkiezingsprogramma. Maar Monasch is van plan om op een ondemocratische wijze zijn zin door te drukken.
Monasch hoopt dat hij door bepaalde invloeden langs de weg van het flitslidmaatschap tot lijsttrekker gekozen wordt. Mocht dit onverhoopt de werkelijkheid worden, dan zal dit de PvdA veel schade aanrichten; schade in ideologische zin, schade in morele zin, schade in politieke zin, schade in menselijke zin. Dit mag niet gebeuren. De sociaaldemocratische waarden zijn veel meer waard dan de persoonlijke politieke agenda van Monasch.