Op 5 maart 2015 verscheen mijn boek De worstelaar bij mijn uitgever Prometheus. Tijdens een feestelijke boekpresentatie heb ik het eerste exemplaar van mijn boek aangeboden aan oud-minister van justitie Ernst Hirsch Ballin. Na een aantal maanden schrijfwerk lukte het om het verhaal van de Perzische worstelaar af te ronden. Een bijzondere ervaring te zien dat het verhaal in boekvorm wordt uitgegeven.
Tijdens de boekpresentatie sprak Ernst Hirsch Ballin aan de hand van het verhaal van mijn boek prachtige woorden over de waarde van het architect zijn van je eigen leven als essentie van de vrijheid en mensenrechten. Ik ben Ernst Hirsch Ballin zeer erkentelijk voor zijn bereidheid om het eerste exemplaar van mijn boek in ontvangst te willen nemen, en voor zijn mooie inspirerende woorden.
De Perzische dichter Ferdowsi heeft in Shahnameh ‘Het Boek der Koningen’ de mythische, legendarische en de historische verhalen over het Perzische Rijk opgetekend. Het zijn verhalen over moed en overtuiging, over beproeving, en over trots en doorzettingsvermogen. Verhalen die hoop en optimisme geven en die mensen inspireren om hun dromen na te jagen. In Iran las ik de mooie verhalen uit Shahnameh, en in Nederland schreef ik het verhaal van de Perzische worstelaar.
De worstelaar vertelt over mijn leven in mijn vaderland Perzië, over mijn worsteling om architect te kunnen zijn van mijn eigen leven en over mijn verlangen naar de vrijheid. Het vertelt ook over mijn vlucht naar de vrijheid, over het bouwen van een nieuw leven in in een nieuw land en over mijn strijd voor mensenrechten. Het is ook het verhaal over het optimisme, veerkracht en het doorzettingsvermogen.
Op mijn achttiende verruilde ik de miljoenenstad Teheran voor een klein dorp in Friesland. Het leek erop dat ik de Perzische lente tegemoet ging in dit nieuwe land met zijn mooie weilanden, krachtige windmolens en prachtige tulpenvelden. Mijn droomland Holland, dacht ik toen. Maar ik ontwaakte. Alles om mij heen was plat. Wat zocht ik eigenlijk in het land zonder bergen, vroeg ik mijzelf toen af. Het was iets met vrijheid en mensenrechten. Ik wilde architect zijn van mijn eigen leven.
Het duurde echter niet lang totdat ik erachter kwam dat er weliswaar in dit land geen bergen zijn, maar dat er vele drempels bestaan. De taaldrempel, inburgeringsdrempel, baandrempel, stamppotdrempel en zoveel meer. De ene hoger dan de andere. En de ene steiler dan de andere. Voor een leven in vrijheid heb ik een hoge prijs moeten betalen door al mijn dierbaren te moeten achterlaten.
Als een jongen van achttien nam ik een ander pad in mijn leven; het pad van de onzekerheid. Dat was niet het gemakkelijkste pad. Maar ik ontdekte al in mijn jonge jaren dat ik moeilijke en hobbelige paden in mijn leven moest nemen bepaalde dromen te kunnen waarmaken.
Dankwoord
De mooie en feestelijke boekpresentatie op 5 maart werd mogelijk gemaakt door een aantal personen aan wie ik graag langs deze weg mijn dank en waardering wil uitspreken. Dit mooie moment van de verschijning van mijn boek mocht ik beleven met een groot aantal blije en enthousiaste gasten die uit het hele land naar mijn boekpresentatie waren gekomen. Dit was ontzettend fijn. Ik ben hen erkentelijk.
Graag spreek ik ook mijn dank uit in de richting van mijn uitgever die met vertrouwen de samenwerking met mij tegemoet ging om mijn boek uit te geven en om mijn boekpresentatie mogelijk te maken. De enthousiaste en betrokken medewerkers van Prometheus verdienen waardering. De eigenaar van mijn uitgever, Mei Spijkers, sprak tijdens de boekpresentatie hele mooie en bemoedigende waarden, waarvoor mijn dank en erkentelijkheid.
Mijn boekpresentatie kreeg zeker een feestelijk karakter vanwege de bezorging van de heerlijke Perzische hapjes door Catering Lida. Dankzij deze catering konden de gasten genieten van de geweldige sfeer en van de smaak van de exotische hapjes. Bij de boekpresentatie waren ook aanwezig mijn Iraanse vrienden van de Persian Dutch Network. Zij hebben het officiële deel van de boekpresentatie gefilmd. Daarvoor dank ik deze vrienden.