Vandaag 12 september 2012 heb ik gestemd voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In 2010 ondervond ik veel problemen bij het stemmen in verband met mijn visuele beperking. Het was toen voor mij niet mogelijk om zelfstandig te stemmen met het rode potloot. Ik vond het niet fair en ben in de afgelopen periode actie gaan voeren.
Na het stemmen werd ik door de redactie van ANP-nieuws gevraagd of ik een interview wilde geven. Ook tijdens dat interview heb ik aandacht gevraagd voor het belang van het zelfstandig stemmen. Hoewel mijn ultieme wens is om geheel zelfstandig en in het geheim te kunnen stemmen, ben ik niet ontevreden over het stemmen dit keer; vergeleken met 2010.
Bij het betreffende stembureau vertelde ik over de problemen met het stemmen met het rode potloot vanwege mijn visuele beperking. Men reageerde tot mijn blijdschap alert en adequaat. Ik werd overigens vergezeld door een redacteur van het gesproken blad Moet je horen, die voor dit blad een rapportage maakte. Hij liep met mij mee met zijn opnameapparaat en de microfoon. Het was te merken dat men bij het stembureau daardoor enigszins zenuwachtig was geraakt.
Bij het betreffende stembureau was iemand beschikbaar die de kiezers assisteerde, die niet zelfstandig konden stemmen. Toen ik mijn verhaal had verteld, werd die persoon direct opgeroepen om mij te assisteren. De medewerker van het stembureau is toen met mij meegelopen naar het stemhokje en hij heeft op mijn aanwijzingen mij dermate visueel geassisteerd dat ik mijn stem kon uitbrengen.
Dit is natuurlijk niet de ideale oplossing. Ik heb niet zelf kunnen stemmen en ik heb mijn stem niet in het geheim kunnen uitbrengen. Doordat ik het stembiljet niet kon lezen, heb ik aan die medewerker verteld op welke partij en op welke kandidaat ik wilde stemmen. Hij heeft vervolgens met het rode potloot voor mij gestemd. Uiteraard had ik het liefst geheel zelfstandig mijn stem willen uitbrengen. Zo hoort het ook. Het gaat immers om de volwaardige maatschappelijke participatie van mensen; met of zonder een visuele beperking. Daarbij komt nog dat het kiesrecht een grondrecht is van alle burgers.
In vergelijking met 2010 ging dit keer beter. Maar we zijn er nog niet!