Het begint met het accepteren en het eindigt met het instemmen. Dat is een logisch gevolg van het met elkaar willen samenwerken en elkaar steunen. Ik heb het natuurlijk over het verlenen van gedoogsteun van de partij van Wilders aan een minderheidskabinet van de VVD en het CDA. Wilders heeft de VVD de rug toegekeerd en deze partij verlaten. Verder heeft de PVV meer dan eens motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende. We mogen dus aannemen dat de reden voor het verlenen van gedoogsteun door Wilders aan de VVD en het CDA niet gebaseerd op broederschap of vriendschap met Rutte en Verhagen en hun partij.
Door gedoogsteun te verleent aan een eventueel minderheidskabinet maakt de PVV het mogelijk dat het kabinet van VVD en CDA standhoudt en dat deze partijen, in ieder geval in de Tweede Kamer, voldoende steun kunnen krijgen voor hun plannen. Dit kan niet zonder beloning of tegemoetkoming blijven. Dat begrijpt iedereen. De PVV heeft enkele punten in haar partijprogramma opgenomen, die zij graag wil realiseren. Daartoe zal de PVV vroeg of laat met voorstellen komen in de Tweede Kamer. En dan komt het principe van (voor wat hoort wat) in beeld. Als we kijken naar het partijprogramma van de PVV en naar de uitlatingen van Wilders, dan kunnen we voorspellen welke voorstellen straks de PVV in de Tweede Kamer zal indienen. Wilders rekent uiteraard daarbij op de good will van de VVD en het CDA om zijn partij aan de meerderheid te helpen met hun voorstellen.
De PVV zal voorstellen dat de islamitische scholen in Nederland dicht moeten en dat ondanks de grondwettelijke verankering van onderwijsvrijheid. Verder zal de PVV voorstellen dat het dragen van hoofddoekjes wordt verboden. Dat geldt overigens ook voor de Koran. Een ander voorstel van de PVV zal zijn, zo lezen wij in het programma van deze partij, dat Commissie Gelijke Behandeling wordt opgeheven. Deze commissie behandelt de klachten van burgers op het punt van discriminatie. Bovendien is het te verwachten dat de PVV zal voorstellen om artikel 1 van de Grondwet te schrappen. Deze bepaling bevat het gelijkheidsbeginsel en non-discriminatie; het ankerpunt van onze samenleving.
Zowel onze Grondwet als mensenrechtenverdragen beschermen de burgers tegen de overheid bij de uitoefening van hun rechten en vrijheden. De meeste van deze verdragen zijn kort na de tweede wereldoorlog tot stand gekomen vanuit het besef dat mensen in vrijheid moeten kunnen leven zonder angst voor discriminatie en uitsluiting, bijvoorbeeld vanwege hun ras, huidskleur of hun geloof. Maar dat besef is kennelijk onvoldoende aanwezig bij Wilders en zijn partij. Hopelijk ligt dit anders bij de liberalen en christen-democraten.
Als de PVV in haar programma opneemt dat de koran, islamitische scholen en het dragen van hoofddoekjes moeten worden verboden, dan getuigt dit niet van respect voor de vrijheid van keuze van burgers. Hiermee diskwalificeert de PVV in feite de Nederlandse Grondwet en de internationale verdragen, waaraan Nederland gebonden is. Dit is wel opmerkelijk voor een partij, die zich (Partij voor de Vrijheid) noemt. In de praktijk eist deze partij de vrijheid van sommige burgers op.
Een ander voorstel van de PVV zal zijn dat er een quotum wordt ingevoerd voor het toelaten van asielzoekers van maximaal 1.000 per jaar. Dit betekent in de praktijk dat we de asielzoekers het land uitzetten als het PVV-quotum is bereikt, en dat ongeacht de vraag of zij daadwerkelijk bescherming nodig hebben. In het vorige programma van deze partij was overigens dit quotum gesteld op maximaal 5.000 per jaar. Deze verlaging van het quotum kan erop wijzen dat de PVV van plan is om in de toekomst de landsgrenzen dicht te gooien voor asielzoekers. En dat terwijl binnen de Europese Unie momenteel wordt gewerkt aan een gemeenschappelijk asielstelsel.
Daarnaast zal de PVV voorstellen dat het buitenlands beleid uitsluitend in dienst moet staan van het Nederlands belang en dat de handhaving van de internationale rechtsorde moet worden geschrapt uit onze Grondwet. Welke minister kan dit in het buitenland gaan uitleggen? In artikel 90 van onze Grondwet staat dat de regering de ontwikkeling van internationale rechtsorde bevordert. Als het aan de PVV ligt, wordt ook deze bepaling uit de Grondwet geschrapt. De vraag is wat de gevolgen zullen zijn van de gedoogsteun van PVV aan een minderheidskabinet voor de belangen van Nederland in het buitenland, indien deze partij tegen de bevordering van de internationale rechtsorde is door de regering waaraan zij gedoogsteun verleent. De vraag is ook wat deze gedoogsteun voor Nederland zelf betekent in termen van rechtsstatelijkheid en menselijke waardigheid; een vraag die noch liberalen noch chrisen-democraten om heen kunnen.